Member Login

New controller introduction
This page is intentionally written in Dutch only.

Ik ben helemaal nieuw. Wat is dit voor een organisatie?

De Dutch VACC is een onderdeel van VATSIM. VATSIM is een wereldwijde organisatie die online vliegen mogelijk maakt. Online vliegen is een uitbreiding op Microsoft Flight Simulator en XPlane. Middels een gratis addon-programma kunnen virtuele piloten met de simulator contact maken met het VATSIM-netwerk. Dit netwerk bestaat uit een tiental servers die onderling met elkaar communiceren. Daarnaast heeft VATSIM ook virtuele luchtverkeersleiders. Met een speciaal radarachtig programma kunnen virtuele luchtverkeersleiders contact maken met VATSIM, en zien daardoor alle vliegtuigen in hun omgeving op de "radar". Daarnaast zien piloten elkaar onderling ook middels de multiplayer-functie van de flight simulator.

Piloten en verkeersleiders kunnen via het netwerk, net als in het echt, met elkaar communiceren. Dit gebeurt overigens grotendeels via voice. Dit zit in de programma's ingebouwd. Je hebt alleen een headset of microfoon nodig. Op VATSIM maakt men zoveel mogelijk gebruik van realistische vliegprocedures. Men vliegt volgens echte vliegroutes, en maakt gebruik van naderings- en vertrekroutes zoals die in het echt ook gelden. Het verschil met de ingebouwde verkeersleiding van Flight Simulator of XPlane is natuurlijk dat iemand die op VATSIM online vliegt, begeleid wordt door echte "verkeersleiders", dus niet door computerstemmen die middels een voorgeprogrammeerd scenario instructies geven. Daarnaast is het bijzonder interactief daar je te maken hebt met vele andere online piloten en controllers om je heen. En dat alles tegen de prijs van een headsetje en een breedband-internetverbinding! Ons eigen promotiefilmpje (te bekijken in 1080p) laat goed zien wat VATSIM en de Dutch VACC inhouden.

Voor de goede orde: de organisatie VATSIM is onderverdeeld in regio's per werelddeel, zoals bijvoorbeeld VATEUR de Europese afdeling van VATSIM is. De Dutch VACC is op haar beurt weer een onderdeel van VATEUR. Elk (redelijk ontwikkeld) land ter wereld heeft een eigen VACC op VATSIM.

Ben je al bekend met VATSIM of wil je ermee gaan beginnen? Volg dan het onderstaand stappenplan en maak carrière bij de Dutch VACC als controller.

1. Registreer je bij VATSIM en subdivisies.


 • Maak een gratis een account aan bij VATSIM.
 • Nadat je de voorwaarden hebt geaccepteerd en je gegevens hebt ingevuld (Let hierbij op dat je de juiste regio (Europa) invult) zul je een mail krijgen van VATSIM op het door jou opgegeven mailadres waarna je account is aangemaakt.
 • VATEUD heeft momenteel niet de mogelijkheid om automatisch de VACC juist ingesteld te krijgen. Hiervoor moet je een mail sturen naar het Membership Department van VATEUD ( This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it ).

2. Registreer je bij de Dutch VACC.

Registratie bij de Dutch VACC geeft je toegang tot een hele hoop informatie over procedures in het Nederlandse luchtruim en toegang tot het forum. Laat al deze informatie nog even voor wat het is, want het is veel teveel om in één keer door te nemen.

3. Installeer een radar client.

Met de radarsoftware kun je, samen met je nieuw verworven lidmaatschapsnummer en wachtwoord, toegang krijgen tot het netwerk. Wat je nog niet kan, is controllen. Daar komen we later op, we gaan beginnen met observeren.
Er zijn meerdere radarcliënten die je kunt gebruiken, namelijk VRC en EuroScope. Binnen de Dutch VACC gebruiken we EuroScope.

 • Klik hier om naar de EuroScope homepage te gaan.
 • Download de sector files hier en installeer deze door de bijgesloten handleiding goed door te nemen

Zodra EuroScope geïnstalleerd is, kun je de startup tutorial volgen. Hiermee verzeker je je dat EuroScope en de sectorfiles goed zijn ingesteld.

4. Neem de delivery theorie door en start met observeren!

 • Deze theorie vind je hier.
 • De precieze rating requirements waar je aan moet voldoen, vind je hier.

Op de site is op veel plekken een hele hoop te leren en kun je veel te weten komen over waarom het zo spannend en uitdagend is om luchtverkeersleider te zijn. Zoals al eerder gezegd maken we gebruik van  real-world procedures en regels zoals die in het echt gelden. En dat zijn er nogal wat! Begin daarom bij het begin en lees de theorie door voor een Delivery en Start-Up controller, en de keuze van het baangebruik.

Hierna kun je je eerste stappen online zetten door als observer in te loggen op het netwerk. Doe dit met name 's avonds en als er andere controllers online zijn. Op deze manier raak je vertrouwd met de radarclient, de instellingen, de procedures en kun je, mits het niet al te druk is, de aanwezige controllers ook nog eens een vraag stellen. Zo ben je al snel klaar voor de volgende stap!

5. Delivery Introductie sessie

Als je denkt klaar te zijn voor het 'echte werk' kun je je aanmelden voor de Delivery introductie sessie. Tijds deze introductie sessie zullen de theorie voor zowel de Delivery test als de S1 test worden doorgenomen waarna een introductie tot het gebruik van EuroScope volgt. Beide testen zullen met goed gevolg worden afgelegd om de Delivery sessie succesvol af te sluiten.

De Delivery introductie sessie vindt ongeveer eens per maand plaats. In dit forum topic wordt aangekondigd wanneer de eerst volgende Delivery introductie sessie plaats vind. Kun je niet op de aangegeven datum en tijd? Geen probleem, je kunt gerust bij de volgende sessie aansluiten.

Deze introductie sessie is verplicht voor iedereen die wil deelnemen in het Dutch VACC memtor programma. Dit geldt door ervaringen in het verleden ook voor mensen die eerder bij IVAO een rating hebben gehaald.

De introductie sessie zal worden gehouden op de Dutch VACC Discord, omdat deze op termijn de Dutch VACC teamspeak zal gaan vervangen. Informatie over aanmelden en toegang tot de Dutch VACC Discord server kun je hier vinden.

Belangrijk: Voorwaarde voor deelname aan deze introductie sessie is dat alle voorgaande punten op deze pagina zijn doorlopen.

6. Mentor aanvragen

Wanneer je 15 relevante uren (avonden/weekenden) op Delivery hebt gemaakt (dit is te zien op stats.vatsim.net), mag je een mentor aanvragen voor je verdere begeleiding op Ground en hoger. Doe dit door een mailtje te sturen naar de Assistant Training Director ( This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it ), hij zal ervoor zorgen dat je op de wachtlijst komt voor een mentor.

Belangrijk: Mentoren werken op vrijwilligersbasis en kiezen leerlingen uit, mentortoewijzing gaat niet op volgorde van aanmelding. Het kan dus een tijdje duren voordat je een mentor krijgt.


E
nkele tips:
 • Boek als je weet dat je kunt controllen op een bepaald tijdstip je positie in VATbook (te vinden in het User Menu aan de linkerkant)
 • Hier kun je ook zien of er al andere posities geboekt zijn. Hoe meer posities online, hoe groter de kans dat er veel verkeer van en naar de luchthaven vliegt waar jij achter de microfoon zit.
 • Probeer, wanneer mogelijk, zoveel mogelijk in de avonduren online te komen. De avonden zijn meestal het drukst op VATSIM in Europa.
 • Stel via de private chat op EuroScope, of via het Dutch VACC forum, vragen als je ergens niet uit kunt komen. Probeer natuurlijk ook zelf via internet of bijgevoegde handleidingen erachter te komen waarom dingen niet werken.